В Україні змінилися правила оцінки нерухомості


В Україні змінилися правила оцінки нерухомості
  Тепер українські нотаріуси будуть засвідчувати договори купівлі-продажу або обміну нерухомості тільки при наявності незалежної оцінки - в Україні набув чинності наказ Мін'юсту № 766/5, яким внесені зміни в порядок вчинення нотаріальних дій.

Для продавців і покупців це нововведення відіб'ється на фінансовій складовій угоди. Але це рішення дає єдиний підхід до оподаткування, що дозволяє уникнути суперечок у майбутньому. Людина буде чітко розуміти виходячи з чого, він сплатив той чи інший розмір податку.

За словами експертів, незалежна оцінка була і до прийняття відповідного рішення Мін'юсту. Єдине нововведення - це те, що оцінювач повинен бути приватної форми власності, суб'єктом господарювання.

Оціночна діяльність з метою справляння податків (інших платежів) у передбачених законом випадках, у тому числі і при здійсненні операцій, що підлягають нотаріальному посвідченню, повинна бути винятковим видом діяльності для такого оцінювача.

Згідно з наказом, оцінювач повинен мати сертифікат суб'єкта оціночної діяльності і бути включений до Державного реєстру оцінювачів та суб'єктів оціночної діяльності за напрямом "оцінка для цілей оподаткування та нарахування, і сплати інших обов'язкових платежів, які здійснюються у відповідність до законодавства".