Нові правила реєстрації нерухомості.


Вже з 1 січня 2012 року в Україні почнуть діяти нові правила реєстрації нерухомості. Таке рішення було прийнято Кабінетом міністрів України.

 

Тепер замість БТІ реєструвати право власності, видавати довідки і завіряти угоди буде Укргосреестр - нова структура при Мін'юсті, пише газета «Сегодня».

 

З появою нової структури, українцям доведеться менше спілкуватися з чиновниками. Наприклад, звірка квартири з її техпаспортом тепер уже не обов'язкова при перепродажі. Експерти розповідають, що, з одного боку, це може зменшити корупцію в цій сфері і полегшити людям життя, які місяцями оббивають пороги БТІ. З іншого боку, ріелтори побоюються, що знизиться контроль за операціями, а, значить, можливі афери.

 

Відповідно до нових правила, БТІ проводить лише первинну технічну інвентаризацію - простіше кажучи, інспектор звірить з техпаспортом тільки квартиру в новому будинку, який здають. А ось при подальших діях з квартирою (продаж, перепланування і так далі) звертатися в БТІ вже немає необхідності. Варто зазначити, що документи можна буде подавати за принципом єдиного вікна, а чиновник або технік не повинен виїжджати в квартиру.

 

За словами експертів, після нововведень споживачам стане легше, тому що скоротиться вся процедура і не буде вимагання.